Laftenov og dømlinger – et lite fotoalbum


Arbeidet med demontering av Bellgården fortsetter og her er det mulig å se både oversiktsbilder og detaljer fra arbeidet – litt tilfeldig sammensatt. Og etter man har sett og lest dette vet man litt mer om gammelt håndverk og om det norske vokabular.

For tidligere informasjon om arbeidet med demontering av denne bygningen, se her.

Hakk og riss – vanlig merkemetode for dømlinger (trepinner). Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS. 

Typisk 1700-talls laftenov. Vinkelen på kinningen (som tømmerstokken ligger mot) var viktig, og både alder, tanker om                                                                      utførelsesmetoder, materialkrymp og liknende kan leses ut av disse. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Dømlinger i eik plassert tett inn mot laftehjørnet. Dette har nok reddet mange bygninger fra kollaps… Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Tilsynelatende et foto av ingenting, men innenfor det vertikale sagsnittet er en gjelling. Det er et navarboret 1″ hull i senter av laftestokken i samme retning. Da er stokken uten tilsvarende snitt på innsiden. Dette ble gjort for å “roe ned” uregjerlige og vriene stokker. En del furutrær er venstrevridde, og disse er ikke alltid gode å holde styr på; de vrir seg etter flathugging og ved tørk. Men gjelling blir de fromme og gode å ha med å gjøre. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Her går første laftestokken av. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Rengjorte bygningsdeler på Lindås, klar for reparasjon og remontering. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Mye mit… Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Smidd spiker fra loftsgulv. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Mye gjenbruksmateriell i sutaket. Her finner man gamle kledningsbord, profilerte lister fra labankdører, oppgangssagskur, flerbladet oppgangssagskur, gammel sirkelsagskur m.m. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Utkraget laft i sval. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

“Ute av syne, ute av sinn”. Disse råteskadene ble avdekket bak sinkplater. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS. 

Bumerke i sval. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Ferdig med taket, bare resten igjen… Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.

Det er spor som tyder på at dette loftsgulvet var smurt med et tynt lag med tjære, mens det inn mot veggene var et tykkere lag. Gulvet var skrubbhøvlet og lagt med høblet side opp. Dette var ikke vanlig på loft som ikke var mye i bruk – da ble de dårligste gulvbordene lagt på loftet, lagt med høvlet side ned. Dette dannet er fint tak i rommet under, mens gulvet på loftet ble håpløst å holde rent. Foto: Roger Knutsen, Laft og Bygg AS.