Fiskebutikken


Stiftelsen Bryggen nærmer seg slutten på sitt foreløpig største prosjekt; istandsettingen av Holmedalsgården 8a og 8b. Mange kjenner disse bygningene som «Fiskebutikken», men det som tidligere var fiskebutikk utgjør bare en liten del av dem. Den faktiske fiskebutikken er en av de delene som ikke er ferdig istandsatt enda!

Holmedalsgården

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holmedalsgårdens fasade er igjen synlig. Foto: Anne Mette Prestegård, Bymuseet i Bergen.

 

Fasaden på bygget har lenge vært dekket av stillas, men er nå på nytt synlig for publikum og den er verdt et nærmere ettersyn. Bekledningen ser nå ut slik den gjorde på midten av 1800-tallet: Bordene er skåret med oppgangssag og høvlet på rettsiden (den utvendige siden).  Alt arbeidet er gjort for hånd med spesiallaget tradisjonelt verktøy, for eksempel kopier av profilhøvler og falshøvler.

Vinduene i 2. og 3. etasje kan også tilskrives siste halvdel av 1800-tallet, mens det store vinduet i første etasje er kopi av en nyere tidsperiode. Glasset i vinduene er spesiallaget i Tyskland og man kan se ujevnheter lik dem som var i orginalene.

Vinduene i 2. og 3. etasje i Holmedalsgårdens fasade. Foto: Anne Mette Prestegård, Bymuseet i Bergen.

Ujevnheter i glasset, slik det var på midten av 1800-tallet. Foto: Anne Mette Prestegård.

Bygget er malt i en håndlaget linoljemaling som kan føres minst like langt tilbake som kledningen. I tillegg til fasaden er taket reparert og 2. og 3. etasje i bygget klare for å ta imot leietakerne. Interiøret i bygningene gjenspeiler ulike tidsperioder og er dermed gjennomført etter prinsippet om minst mulig inngrep i bygningene i forbindelse med restaureringen.

Klar for leietakere. Foto: Anne Mette Prestegård, Bymuseet i Bergen.

Gammelt og nytt i Holmedalsgården. Kun det som ikke lar seg reparere blir erstattet av nytt materiale. Foto: Anne Mette Prestegård, Bymuseet i Bergen.

Arbeidet i Holmedalsgården 8a og 8b har pågått siden 2005 og forventes ferdig i 2013.

Fremdeles gjenstår det endel arbeid i Holmedalsgården 8a og 8b. Foto: Anne Mette Prestegård, Bymuseet i Bergen.